Bez nasilja, molim!

Još jedna priča o prevenciji nasilja u školi

Saradnja

Spoljašnja zaštitna mreža

Lokalna zajednica treba da bude aktivan partner obrazovno-vaspitnim ustanovama u nastojanjima da se nasilje spreči i smanji. Saradnja podrazumeva razmenu informacija, izgradnju poverenja, utvrđivanje zajedničkih potreba i ciljeva, ali i planiranje zajedničkih aktivnosti. Centar za socijalni rad, dom zdravlja, lokalni mediji i druge ustanove su akteri spoljašnje zaštitne mreže.

Ovu saradnju inicira obrazovno-vaspitna ustanova, koja predlaže oblike, sadržaje i načine povezivanja u skladu sa programima rada, ulogama i odgovornostima svih aktera spoljašnje zaštitne mreže. Očekuje se i uključivanje i drugih iz predstavnika lokalne zajednice, (omladinske kancelarije, sekretarijat za omladinu, sekretarijat za društvene delatnosti i sl.) i predstavnika iz oblasti nauke, kulture, sporta, umetnosti. Kada je prevencija u pitanju, oni mogu pokrenuti i podržati motivaciju dece i mladih za preuzimanje lične odgovornosti i razvijanje kreativnog odnosa prema sopstvenom odrastanju, obrazovanju i kreativnom korišćenju slobodnog vremena.

Ukoliko postoji nasilje na trećem nivou aktivnosti preduzima direktor sa timom za zaštitu uz obavezno angažovanje roditelja i nadležnih organa, organizacija i službi (centar za socijalni rad, zdravstvena služba, policija i druge organizacije i službe).

Ukoliko prisustvo roditelja nije u najboljem interesu učenika, tj. može da mu šteti, ugrozi njegovu bezbednost ili ometa postupak u ustanovi, direktor obaveštava centar za socijalni rad, odnosno policiju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: